Die jeuk maakt me gek!

21/11/11, 10u00

Ik heb geregeld last van jeukerige vlekken op mijn armen en benen. Soms loop ik er echt de muren van op. Hoe raak ik hier van af? Linde (29)

Jeuk krijg je door prikkeling van de receptoren in de huid, die de impulsen via zenuwbanen naar het ruggenmerg brengen en uiteindelijk verder laten lopen tot in de hersenen, waar de jeuk ook als jeuk wordt waargenomen. De meest voorkomende oorzaak van jeuk is een droge huid. Dat komt de laatste jaren meer voor omdat we ons te vaak wassen en omdat we in de winter door de centrale verwarming vaak in een te droge omgeving leven.

Maar er bestaan ook huidziekten die jeuk kunnen veroorzaken. Een bekend huidprobleem is de netelroos of urticaria die je krijgt door een allergische reactie na het innemen van een medicijn. Dan zie je een typisch rood verkleurde uitslag die plots opkomt. Die gaat als je het medicijn niet meer neemt, na een aantal uur vanzelf weer over. Het is een veel frequentere aandoening dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Zo'n 25% van alle mensen heeft dit ooit al eens gehad.

Je kunt ook pruritis of jeuk over je hele lichaam hebben bij huidinfecties zoals schurft of scabiës, dat door de schurftmijt wordt veroorzaakt. Ook huidschimmelinfecties zoals een athlete's foot kunnen jeuk geven. Nog een voorbeeld van een huidinfectie is psoriasis, een schilferende huidziekte die gepaard kan gaan met pijnlijke gewrichten.

Een andere groep van ziekten die jeuk geven, zijn de systeemziekten. Hier zie je meestal niets aan de huid. Mensen met een verminderde nierfunctie, galstenen, multiple sclerosis, schildklieraandoeningen of suikerziekte kunnen ook allemaal last krijgen van een veralgemeende jeuk. Ook sommige medicijnen kunnen jeuk als vervelende bijwerking hebben.

Een laatste oorzaak van pruritis zijn kwaadaardige tumoren. De belangrijkste daarvan is de groep van bloedkankers, zoals leukemie en lymfomen. Maar dat komt zeer zelden voor. De behandeling van jeuk is vaak frustrerend. Er bestaan wat tips en trucs, maar een echte genezing is niet altijd mogelijk.

Als je een droge huid hebt, is je vaak wassen geen goede zaak. Je moet zeker sterke zeep vermijden omdat die de huid kan uitdrogen. Gebruik vochtinbrengende crèmes en lotions. Vooral na het douchen of baden. Droog de huid ook zachtjes af. Voor systeemziekten ligt de behandeling natuurlijk in de eerste plaats bij de ziekte zelf. Toch kun je de klachten ook milderen met een aantal medicijnen. De bekendste groep zijn de antihistaminica zoals cetirizine die ook worden voorgeschreven tegen allergieën.

Als dit onvoldoende werkt, zijn er nog alternatieven zoals naloxone of gabapentine. Je kunt hiervoor best het advies van je arts vragen. Vermijd zoveel mogelijk om aan de huid te krabben omdat dit tot huidinfecties kan leiden. De reden waarom krabben werkt, is omdat je op die manier de pijnreceptoren in de huid stimuleert, die de jeuk onderdrukken.


Van (veel) light kan je ook verdikken

Om je gewicht onder controle te houden wordt tegenwoordig reclame gemaakt voor allerlei lightproducten. Kaas, chocolade, kauwgum, frisdranken: je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaan lightversies van. Maar werken die wel? In een Amerikaanse studie werd bij meer dan 5.000 mensen de gewichtsevolutie gemeten over een periode van zeven jaar. Aan iedereen werd gevraagd hoeveel frisdranken met kunstmatige zoetstoffen ze per week gebruikten.

Wat bleek nu? Wie meer dan 21 van deze producten per week gebruikte, had bijna tweemaal zoveel kans op overgewicht of obesitas als mensen die gewone frisdranken gebruikten. Of anders uitgedrukt: het drinken van een half blikje dieetfrisdrank verhoogde de kans op obesitas met 37,5%. Bij het drinken van een gewone frisdrank was dat 'maar' met 30%.

Betekent dat nu dat je verdikt door het gebruik van lightproducten? Ik denk dat dit wat kort door de bocht is. Als je goed op je voeding let, zal je door lightproducten niet verdikken. Het probleem is dat voor vele mensen het gebruik van deze producten een excuus is om dan maar iets minder op hun dieet te letten. Het ligt dus niet aan de lightproducten zelf, maar eerder aan de mensen die ze gebruiken.

Door Koen Bouman
Uit Nina 220, 19 november 2011

mailIcon print | | Meer bookmarks |
Aan het laden...

Laat van je horen!

Deel je mening met alle NINA-lezeressen

Aan het laden...
<spring:message code='commonMessages.loading' />
    Aan het laden...
    Disclaimer CIM Internet License2Publish Gopress