Welk glijmiddel kies ik het best?

01/11/10, 10u00

Ik ben 39 jaar en ik zit jammer genoeg in een vervroegde menopauze. Mijn dokter begeleidt me goed en heeft me glijmiddel aangeraden. Vooraleer ik naar de winkel stap, wil ik toch even van jou horen wat ik nu best gebruik. Babette

In je mail schrijf je niet waar je het glijmiddel voor wil gebruiken: gebruik je het alleen om makkelijker te vrijen met je man? Of komen daar ook wel eens seksspeeltjes bij te pas en duiken jullie weleens in de douche voor een vrijpartij? Voor elke vorm van penetratie, of het nu gebeurt met je vingers, een penis, vibrator of dildo, geldt dat het prettiger gaat wanneer het glad is.

Gladheid bevordert de sekservaring terwijl stroef eigenlijk alleen onaangenaam is. Het is dan ook handig om een flesje glijmiddel bij te hebben, menopauze of niet. Er bestaan vier soorten glijmiddel: op waterbasis, op siliconenbasis, op oliebasis en op organische basis. Niet ieder glijmiddel is in elke situatie geschikt.

Glijmiddel op waterbasis past bij zowat elke situatie. Aan de basis ervan ligt de stof glycerine, gebaseerd op suiker. Bij sommige vrouwen (ongeveer 10%) kan die een vaginale infectie veroorzaken. Er bestaan glijmiddelen op waterbasis met smaakjes, wat ze ook geschikt maakt voor oraal gebruik. Voor anaal gebruik kies je er best één in gelvorm. Bij langdurig gebruik zal ook deze vorm uitdrogen, maar met wat water of speeksel doet het zijn werkweer.

Glijmiddelen op siliconenbasis zijn heel glad en hebben als voordeel dat ze lang werken. Nog een voordeel is dat ze onder water gebruikt kunnen worden omdat ze niet oplossen in water. Omdat het een lichaamsvreemde stof is, kan glijmiddel op siliconenbasis voor sommigen wat onwennig aanvoelen. Vaginaal gebruik is daarom niet voor iedereen. Tegenwoordig vind je er ook met een smaakje.

Glijmiddel op oliebasis is weliswaar glad, maar heeft een verwoestende werking op latex condooms. Zij maken die poreus, waardoor ze kunnen scheuren. Die wil je in combinatie daarmee zeker niet gebruiken. Bij vaginale penetratie geeft een glijmiddel op oliebasis vaak irritaties nadat de huidslijmvliezen met de olie in aanraking zijn gekomen. Ook blijft glijmiddel op oliebasis nog lang in het lichaam achter, tot 24 uur. Seks met een condoom binnen die 24 uur is dan ook niet raadzaam. En niet onbelangrijk voor de lakens: glijmiddelen op oliebasis geven vlekken die niet of moeilijk te verwijderen zijn.
 
Glijmiddelen op organische basis zijn nog redelijk zeldzaam en hebben dezelfde eigenschappen als glijmiddelen op waterbasis, maar zonder glycerine. Organische glijmiddelen met water hebben ongeveer dezelfde dikte als glijmiddelen op waterbasis. Je hebt ook de niet op watergebaseerde organische glijmiddelen. Die zijn veel dikker, zoals de siliconen middelen.


Ik wil dat mijn dochter terugkomt

Mijn dochter was drie toen haar vader en ik gescheiden zijn. Tot haar dertiende heeft ze bij mij gewoond, daarna besloot ze tot mijn grote schrik dat ze bij haar vader wou wonen, 150 kilometer ver weg. Ik voel me hierdoor een heel slechte moeder: mijn kind wil niet bij me wonen! Ze komt om de week en onze relatie is goed, maar eigenlijk wil ik alleen horen dat ze terugkomt. Ik reageer dan ook heel geforceerd op haar. Hoe kan ik de relatie goed houden? Rosanne


Kinderen van gescheiden ouders voelen zich vaak irreëel verantwoordelijk voor hun ouders, maar jouw dochter durfde deze keuze te maken. Dit zegt mij dat je je dochter altijd alle mogelijkheden hebt gegeven om het contact met haar papa goed te houden. Dat was vast niet altijd even makkelijk. Dat siert je. Raar maar waar, is het ook een stukje dankzij jou dat ze deze keuze kan maken.

Ik kan begrijpen dat haar keuze je kwetst, maar kijk toch naar de positieve kanten. Vader en dochter kunnen nu een nauwere band ontwikkelen. Het zal je helpen als je actief zoekt naar een nieuwe rol in haar leven. Ga leuke dingen doen met zijn tweeën of ga naar haar voor een uitstapje. Een ontmoeting buitenshuis is een heel nieuwe manier om met elkaar om te gaan. Maak plannen en vul de tijd die je niet moet zorgen voor haar in met voor jezelf zorgen.

Uit Nina 176, 30 oktober 2010

mailIcon print | | Meer bookmarks |
Aan het laden...

Laat van je horen!

Deel je mening met alle NINA-lezeressen

Aan het laden...
<spring:message code='commonMessages.loading' />
    Aan het laden...
    Disclaimer CIM Internet License2Publish Gopress