Ecologisch shoppen in België

30/05/10, 14u13

Stilaan ontstaan er volledig ecologische, biologische en fair trade kledingwinkels, waar je ook kleren kan passen tijdens het shoppen. In Vlaanderen is vooral Antwerpen de place-to-be, maar ook in Brussel en Wallonië vind je enkele toffe adresjes. Sommige hiervan zijn heel alternatief, andere zijn net heel modieus. Aan jou om uit te zoeken welke winkel jou het meest bekoort!

Lazuli  (Rik Woutersstraat 40 - Mechelen)
Kinder- en dameskledij in natuurlijke materialen, maar ook schoeisel, breigaren en juwelen.
Meer info: www.lazulikleding.be

Sjamma  (Dampoortstraat 23 - Gent)
Sjamma is een 'wereldmodewinkel' in Gent, die zowel dames-, kinder- als mannenkledij verkopen, net als accessoires zoals juwelen en handtassen en zelfs stoffen. Sjamma verkoopt verschillende ecomerken, waaronder het Deense Hemp Valley, het Braziliaanse Tudo Bom, Ethos en Sense Organics.
Meer info: www.sjamma.be

The Earth Collection (Melkmarkt 40- Antwerpen)
Het ecologische merk bestaat al vele jaren en wordt al in veel landen verkocht, en nu dus ook in België.
Meer info: www.theearthcollection.be

Fair.fashion (Steenhouwersvest 33 - Antwerpen)
Faire en biologische kledij voor dames, heren en kinderen tot 12 jaar. Elke twee weken liggen er nieuwe stukken in de winkel. Fair.fashion verkoopt enkele bekende bio- en ecomerken, zoals Ethos, Madness en Satya.
Meer info: www.fairkleding.be

Today is a good day (Nationalestraat 73 - Antwerpen en Mageleinstraat 11 - Gent)
Voorheen King of town en Karma Queen, nu 'today is a good day' dat zich ook richt op fair trade en biologische kledij.  Op de website kan je permanent koopjes doen.
Meer info: www.todayisagoodday.be

De Boomjurk (Goorstraat 43 - Schilde)
Qua alternatief en ecologisch shoppen kan 'De Boomjurk' wel tellen. Een oude woonwagen werd omgetoverd tot winkel, waar je kledij voor dames, heren en kinderen kan kopen, net als extra's zoals ecologische luiers en maandverbanden. Let op: de winkel heeft specifieke openingsuren. Check dus zeker op de website (www.boomjurk.be) wanneer je kan langsgaan.

Bamboo - Ethic and the city (rue Emile Bouilliot 3 -  1050 Brussel)
Hier kan je kledij van bamboe kopen, maar ook mode- en woonaccessoires en beautyproducten. De site is nog in opbouw maar bevat wel al de meest rudimentaire informatie.

Dressing Right (Aalststraat 7-11 - 1000 Brussel)
Enkel voor mannen, deze winkel! Nette designerpakken én fair trade gaan dus wel samen, bewijzen ze hier. Daarnaast is er ook de collectie Cotton Club Fairwear, met hemden, pakken en shirts. Voor de zakenman met een groen hart.  Dressing Right heeft een winkel in Brussel en een showroom in Antwerpen
Meer info: www.dressingright.be  of op Facebook

Natural Selection (Chaussée de Waterloo 616 - 1050 Bruxelles (Bascule))
Chic én biologisch, met een eigenzinnig tintje. Kledij, schoenen én lingerie, je vindt het hier allemaal. Ook voor mannen en kinderen.

NJ APPEAL Bioethic

Biologische en ethische sportkledij, sneakers en hemden: NJ Appeal heeft het voor je. Het merk spreekt vaak jongeren aan, en besteedt ook aandacht aan verantwoord ondernemen. Het beste is nog dat ze wel 11 verkooppunten hebben in België, waarvan vier in Vlaanderen.
Meer info:  www.nj-appeal.com

Hempmade (Diestsestraat 145 - Leuven)
Hennepmode voor hem en haar: soms trendy, soms alternatief en redelijk betaalbaar.
Meer info: www.hempmade.be

Anders getint (Diestsestraat 165 en 148 - Leuven)
Bio- en ecologische kledij voor dames, heren en kinderen. Ook sportkleding en schoenen.
Meer info: www.andersgetint.be

Patagonia
Een buitenlands merk, met veel verkooppunten in België. Patagonia is gespecialiseerd in sportieve kledij en is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het bedrijf investeert zwaar in nieuwe technologieën en projecten die de natuur beschermen, maar of ze ook biologische stoffen gebruiken is niet helemaal duidelijk.
Meer info: www.patagonia.com

Grote ketens als H&M, vero Mode en C&A bieden ook biokleding aan, maar je moet er meestal goed naar zoeken. Bovendien blijft hun ecoscore volgens de kledingchecker beperkt. Postorderbedrijf La Redoute doet ook een kleine inspanning.

Wie het graag wat alternatiever heeft, kan sowieso terecht in een Bio Planet, een Oxfam wereldwinkel of Fair Trade Original voor 'friendly trade fashion'. Deze collectie bestaat uit T-shirts en sweaters die zowel het label Max Havelaar als EKO dragen.

Andere alternatieve(re) winkels zijn:

Inti Washi: een winkeltje met kledij en accessoires uit Bolivia. Je kan er ook terecht voor kinderkleding, rugzakken, poncho's en zelfs granenrepen.

Adres:
Vuurkruisenlaan 11 - 2500 Lier
Meer info: www.everyoneweb.com/intiwashi

Couleurs Sud: zoals de naam het zegt, specialiseert dit winkeltje zich in producten uit het  Zuiden

Adres:  Rue Emile Henricot, 62B - 1490 Court-St-Etienne
Meer info: www.couleurs-sud.eu

Du monde à la maison brengt de wereld bij jou thuis. Kleren, maar ook stoffen, accessoires of decoratieve elemenaten: je vindt het hier allemaal. Alles is fair trade en wordt geproduceerd door lokale kleine bedrijfjes.

Adres: En Neuvice 14, 4000 Liège
Meer info: www.dumondealamaison.be
  
Ethic Wear respecteert makers, milieu en de gebruiker, door kledij te verkopen die eerlijk, ecologisch en comfortabel is.

Adres: Rue des Chartreux, 25 - 1000 Brussel
Meer info: www.ethicwear.com

Ozfair: eerlijk en gemaakt uit gerecycleerd of te recycleren materiaal, dat verkoopt Ozfair. Naast kledij vind je er ook cosmetica en voeding.

Adres: Avenue J. Volders, 9  - 1060 Bruxelles
Meer info: www.ozfair.be

Satya verkoopt kledij van biologisch katoen, gekleurd met plantaardige verf. Ze worden verfraaid met fijne, handgemaakte borduurwerkjes door vrouwen die hun hart en ziel in de kledij steken.

Adres:
Montaïsse 10 - 5590 Ciney
Meer info: www.style-satya.org

Yemanja gaat ronduit voor eerlijk, ecologisch én trendy.

Adres: Aalmoezenierstraat 28 - 2000 Antwerpen

(edp)

mailIcon print | | Meer bookmarks |
Aan het laden...

Laat van je horen!

Deel je mening met alle NINA-lezeressen

Aan het laden...
<spring:message code='commonMessages.loading' />
    Aan het laden...
    Disclaimer CIM Internet License2Publish Gopress