Fotograaf topless Kate Middleton krijgt mogelijk celstraf

Door: Lynn Formesyn - 15/09/12, 11u48  − Bron: E! Online
© reuters.

Volgens Franse advocaat Pierre Hourcade is Kate Middleton in haar recht om niet alleen roddelblad Closer voor de rechter te slepen, maar ook de fotograaf die haar privacy zwaar geschonden heeft. "Wanneer foto's tijdens vakantiemomenten worden genomen én gepubliceerd zonder toestemming, kan een klacht worden ingediend op basis van artikel 9 uit het burgerlijk wetboek en artikel 226-1 uit het Franse strafrecht", verklaart hij. De straf kan variëren van een jaar cel tot een schadevergoeding van 45.000 euro.

  • © photo news

Hourcade stelt dat de Franse wet dicteert dat mensen recht hebben op respect als het op privéleven aankomt. Aangezien foto's aanschouwd worden als een attribuut van de persoon in kwestie, valt ook fotografische materiaal onder deze bescherming.

Privébeeld
"Publieke figuren als Will en Kate mogen enkel en alleen door iedereen gefotografeerd worden zonder persoonlijke toestemming wanneer ze hun officiële taken uitoefenen in een publieke ruimte. Wanneer ze echter op vakantie zijn, ook al is dat in een openbare ruimte, kunnen ongewenste foto's op basis van artikels 9 en 226-1 gezien worden als diefstal van het privébeeld", verklaart Hourcade.

Gevolgen
Bij een eventuele veroordeling van de sluwe fotograaf kunnen de gevolgen verder gaan dan alleen een schadevergoeding of een mogelijke celtraf. Zo kunnen ook de foto's in beslag genomen worden en kan het magazine in kwestie gedwongen worden om de uitspraak van de rechtzaak te publiceren op de cover.

"Mooi, niet choquerend"
Ondertussen verdedigt Laurence Pieau, redactrice van Closer, de publicatie van de foto's onder het motto: "Ze zijn mooi en niet een beetje choquerend". Toch werden de beelden ondertussen al verwijderd van de website. Dat gebeurde onder dwang van Bauer Media, eigenaar van het overkoepelde merk waaronder tijdschrift Closer valt, met thuisbasis in het Verenigd Koninkrijk. Een woordvoerder veroordeelde de scoop als een "zware inbraak van de hertogins privacy".

mailIcon print | | Meer bookmarks |
Aan het laden...

Laat van je horen!

Deel je mening met alle NINA-lezeressen

Aan het laden...
<spring:message code='commonMessages.loading' />
    Aan het laden...
    Disclaimer CIM Internet License2Publish Gopress