Vaginale winden

16/06/08, 01u01

"Ze hoeft zich niet te schamen. Het is geen afwijking, maar een bijkomstigheid bij het bedrijven van de liefde"

HET DILEMMA
Ik ben Luc en gedurende 19 jaar ben ik getrouwd geweest. Na een pijnlijke echtscheiding heb ik me weer op de relatiemarkt gesmeten, en met succes. Ik ontmoette Cindy en nu vormen we al drie maanden een koppel. Alleen vlot het in bed niet zo goed. We komen amper aan seks toe. Afgelopen weekend hebben we hier eindelijk eens een goed gesprek over gehad en toen kwam het eigenlijke probleem naar boven. Mijn vriendin vertelde me dat ze last heeft van vaginale winden en dat stoort haar enorm. Ze schaamt er zich zo erg voor dat ze seks zelfs liever uit de weg gaat. Hoe zou dit op te lossen zijn?


Vaginale winden, ook wel flatus vaginalis genoemd, zijn geen abnormaliteit. Heel erg veel vrouwen hebben er weleens last van. Vaginawindjes of 'schedebabbeltjes' zijn niet meer dan lucht die uit de vagina komt tijdens of na een penetratie. Die windjes ontstaan bij het vrijen. De penis maakt in de vagina heen- en weergaande bewegingen, waardoor hij ook lucht naar binnenpompt. Zeker als je het op zijn hondjes doet, komt er makkelijk lucht binnen en die wil er natuurlijk weer uit. Hoewel ze reukloos zijn, hoor ik wel vaker dat voor vrouwen, in het begin van een nieuwe relatie, vaginawindjes gĂȘnant kunnen zijn. Nergens voor nodig. Want uit een enquĂȘte blijkt dat haast geen enkele man vaginale winden als hinderlijk ervaart. Sommigen vinden het net opwindend. Maar je vriendin vindt blijkbaar van niet en dan kan het inderdaad een obstakel zijn om van de seks te kunnen genieten. Vandaar dat ik begin met de praktische vraag: kan je vaginascheten vermijden? Hiervoor moet je natuurlijk eerst weten hoe ze ontstaan. En daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Het blijkt een combinatie te zijn van verschillende factoren zoals de soepelheid of nauwheid van de vagina, de vochtigheid, het standje, de diepte van de penetratie, de breedte van de penis en de intensiteit van de activiteit. Over het algemeen komt het meer voor bij vrouwen met een iets wijdere vagina. Meestal wordt een vagina wijder met de jaren of na een zwangerschap. Sommige vrouwen lossen dit op door (veelvuldig) glijmiddel te gebruiken, maar bij sommige vrouwen bevordert glijmiddel net de winderigheid. Andere vrijen bewust in een bepaalde positie (waar de vaginawanden zoveel mogelijk tegen elkaar gedrukt worden) om het te verminderen maar bij anderen werkt dit weer averechts.

Een 'sluitende' standaardmethode bestaat er dus niet, maar je kan proberen op het volgende te letten: als je het op zijn hondjes doet, kan je vriendin ervoor zorgen dat er minder lucht mee naar binnenkomt door haar bovenlijf wat hoger of lager te houden. Daardoor komt de penis in een andere hoek binnen. Je vriendin maakt best een holle rug en kantelt haar bekken naar voren. Hierdoor verhoogt ze de druk van jouw schaambeen en teelballen op haar clitoris, zodat het geheel luchtdichter wordt. Jij, Luc, kunt zorgen dat je je penis bij je in- en uitgaande beweging telkens wat minder ver terugtrekt. Hou het bij diepe, korte stoten. Ook zo komt er minder lucht in haar vagina.

Lijkt je dit wat ingewikkeld, kies dan gewoon voor een ander standje. Of je vriendin kan gewoon haar benen wijder openen. Dan kan er tijdens de penetratie al lucht ontsnappen. Het omgekeerde werkt ook: doet ze haar benen dichter bij elkaar, dan komt er geen lucht in.

Wat ik wel jammer vind, is dat jullie dan een sekspositie kiezen vanwege een functionele reden en niet om beter van de seks te kunnen genieten, waardoor het bereiken van een orgasme misschien moeilijker wordt. En dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Eigenlijk zou je vriendin zich moeten afvragen waarom ze zich hiervoor schaamt. Want het is geen afwijking, maar een bijkomstigheid bij het bedrijven van de liefde. Bovendien wordt schaamte veelal veroorzaakt wanneer iets door anderen of een ander (haar ex-man?) niet als normaal gezien wordt of niet wordt geaccepteerd. Jij vindt het blijkbaar geen probleem. Dus misschien moet je je vriendin daar toch nog iets meer van overtuigen.

Als ook je vriendin lekker wil kunnen genieten van seks, snap ik dat ze geen remmingen wil, maar dat ze zich prettig en ontspannen wil voelen. Volgens mij gaat ze dit het snelst bereiken wanneer ze zichzelf overtuigt dat vaginale winden volstrekt normaal zijn. Of als jullie werken met de hierboven beschreven adviezen zonder dat ze haar het genot van een orgasme ontnemen.

Nina 87, 14 juni 2008

mailIcon print | | Meer bookmarks |
Aan het laden...

Laat van je horen!

Deel je mening met alle NINA-lezeressen

Aan het laden...
<spring:message code='commonMessages.loading' />
    Aan het laden...
    Disclaimer CIM Internet License2Publish Gopress