Sissi overal herdacht

23/09/12, 11u25
Op het Starnbergmeer, ten zuiden van München, zijn er rondvaarten langs alle historische plaatsen die voor Sissi belangrijk waren.

Hoewel ze pas op 24 december geboren werd, viert Wenen al vanaf eind augustus de 175ste verjaardag van Sissi. Ook in Duitsland, waar de wieg stond van de legendarische Oostenrijkse keizerin, staat van alles op stapel.

  • Karlheinz Böhm en Romy Schneider als keizer Jozef en Sissi in de legendarische filmreeks.
    Karlheinz Böhm en Romy Schneider als keizer Jozef en Sissi in de legendarische filmreeks.

Sissi werd door haar huwelijk met Franz Jozef keizerin van Oostenrijk. Haar rusteloze en ongelukkige leven werd in de jaren vijftig romantisch verfilmd met de al even legendarische Romy Schneider als vorstin. Twintig jaar geleden ging een musical in première die bijna 8 miljoen toeschouwers lokte en ook in België veel succes had. Die wordt nu vanaf 5 september opnieuw gebracht in het beroemde Weense Raimund Theater.

Ook heel wat musea besteden aandacht aan Sissi. Zo staat in het Hofmobiliendepot haar verblijf op het Griekse eiland Corfu in de kijker. Ze liet er een paleis bouwen dat nog altijd druk bezocht wordt. In het Sissi Museum van het Hofburg kan je de appartementen van de keizerin bezoeken, in het Schönbrunn-paleis wordt haar leven verteld. Met portretten, kleren en de indrukwekkende koetsen waarmee ze zich verplaatste. Op nog een tiental andere plaatsen in Wenen zijn herinneringen te zien aan Sissi. En dankzij de gerenommeerde patisserie Demel, voormalig hofleverancier, kan je zelfs van Sissi's favoriete snoepjes genieten.

Starnbergmeer
Sissi werd echter geboren in Duitsland, in München meer bepaald, op 24 december 1837. Haar geboortehuis bestaat echter niet meer. Een groot deel van haar jeugd bracht ze door aan het Starnbergmeer, 35 kilometer ten zuiden van München, een idyllische streek in Beieren met nog vier schilderachtige meren.

Op het Starnbergmeer worden deze zomer rondvaarten georganiseerd waar je langs allerlei historische plaatsen komt die belangrijk waren voor Sissi. Op 22 september zijn er speciale tours 'in de voetsporen van koning Ludwig II en Sissi'. Ludwig II was koning van Beieren en een tijd verloofd met Sissi's zus.

In Pöcking bevindt zich het Sissi-museum in het gerenoveerde station van Possenhofen. Daar loopt de speciale expo 'Keizerin Elisabeth aan het Starnbergmeer en haar jeugd'. Het museum is open tot 14 oktober op vrijdag, zaterdag en zondag.

In Feldafing kan je de 8,6 kilometer lange route 'In het spoor van Sissi & Ludwig II' wandelen. Je komt voorbij het hotel Kaiserin Elisabeth, waar Sissi 24 zomers lang verbleef in het toenmalige Hotel Strauch. Hier staat nog één monument te harer nagedachtenis. Richting meer ga je naar het strand waar één gedenksteen staat op de plaats waar Sissi ging baden. Zo kom je ook in het park en kasteel van Possenhofen, waar je enkel rond mag wandelen. Hier bracht Sissi haar jeugd door.

Sissi Schloss
Ten noorden van München, in Aichach, staat het kasteel Unter Wittelsbach, of het Sissi Schloss. Het waterkasteel was van 1838 tot 1888 van Sissi's vader en diende als zomerkasteel.

Nog tot 4 november loopt hier de expo 'Sissi en de sterke vrouwen', zoals Keizerin Helena, Maria Theresia, Marie Antoinette, Caritas Pirckheimer, Cleopatra en Katharina van Alexandrië.

Praktisch
Starnberg en omgeving kan je gemakkelijk vanuit München bereiken (35 km).

Logeren kan onder meer in Golfhotel Kaiserin Elisabeth  of in Alte Linde.

Meer info: Kaiserin Elisabeth Museum  - Sissi Strasse - Aichach - Austria Info

mailIcon print | | Meer bookmarks |
Aan het laden...

Laat van je horen!

Deel je mening met alle NINA-lezeressen

Aan het laden...
<spring:message code='commonMessages.loading' />
    Aan het laden...
    Disclaimer CIM Internet License2Publish Gopress