"Wie voor examens wil slagen, moet zich minder openlijk gay gedragen"

Door: Lynn Formesyn - 21/09/12, 13u36  − Bron: The Telegraph

In Groot-Brittannië komt een dokter van de Royal College zwaar in opspraak nadat ze een boek uitbracht met ronduit bedenkelijke richtlijnen voor studenten die hun examens (Clinical Skills Assessment) tot een goed einde willen brengen. Het meest schrijnende advies was toch wel dat homoseksuele studenten zich minder overduidelijk gay moeten gedragen als ze een eerlijke slaagkans willen.

De Royal College of General Practitioners distantieerde zich openlijk van dit boek en de auteur in kwestie, dokter Una Coales, moet verschijnen voor het team van senior officers. "We nemen gelijkheid en diversiteit heel serieus en ons programma heeft als doel dat geen enkele kandidaat slachtoffer wordt van discriminatie op eender welke grond", stelt directeur Neil Hunt.

Minder openlijk gay
In de uitermate bedenkelijke richtlijnen staat onder meer te lezen dat kandidaten hun stem moeten verlagen en wandelen als een hetero man. "Een van de studenten was al aan zijn derde zit toe en niemand had hem ooit gezegd dat zijn gedrag, wandel en spraak veel te overduidelijk gay waren, en dat terwijl hij in een examenronde zit van de conservatieve right-wing Royal College", aldus Coales.

Pijnlijk grappig
In een apart artikel had ze nog ander spectaculair gefaald advies gegeven. Zo mogen vrouwelijke studentes volgens Coales geen jurkjes met bloemenpatroon dragen als ze willen vermijden dat patiënten twijfelen aan hun geloofwaardigheid als arts of hen verwarren voor een verpleegster. Daarnaast moeten zwaarlijvige kandidaten hun handen op de buik leggen zoals de Kerstman voor een 'vaderlijk' effect. Voor studenten die het Engels niet als moedertaal hebben, gaf ze de raad te spreken met een Schots of Welsh accent om racistische vooroordelen te neutraliseren

Zelf ziet ze overduidelijk geen vuiltje aan de lucht: "Ik wil niet suggereren dat het college racistisch of homofoob is, dit zijn puur tips om subjectieve vooroordelen glad te strijken".

mailIcon print | | Meer bookmarks |
Aan het laden...

Laat van je horen!

Deel je mening met alle NINA-lezeressen

Aan het laden...
<spring:message code='commonMessages.loading' />
    Aan het laden...
    Disclaimer CIM Internet License2Publish Gopress