"Bijna gestorven door injectie voor bruiner kleurtje"

Bewerkt door: Ellen Provoost - 17/09/12, 16u06  − Bron: The Sun

De Britse Aaliyah Johnson was zo geobsedeerd door een perfecte bruine huidskleur dat ze haar leven riskeerde. Ze liet namelijk illegaal injecties van het de stof Melanotan, die mogelijk dodelijk kan zijn, zetten.

Vorige week zakte de 26-jarige Britse Jenna Vickers in elkaar en stierf, enkele dagen nadat ze een injectie van Melanotan liet zetten. Ze zou een kit met deze stof online gekocht hebben. De injecties zijn verboden in het Verenigd Koninkrijk, experts waarschuwen dat het medicijn nog niet getest werd en dat ze niets weten over de bijwerkingen ervan.

Huidkanker
Het model Aaliyah was zo erg bezig met bruin te zijn, dat ze al huidkanker ontwikkelde door haar verslaving aan zonnebanken. Omdat ze niet meer bruinen door blootstelling aan UV-licht, dacht ze dat deze injectie de perfecte oplossing was. De 28-jarige vertelt: "Ik heb zelfs nooit over de risico's nagedacht of hier iets over opgezocht. Een vriendin had Melanotan gebruikt en ze zei me dat het veilig was. Ze zag er zo goed uit, dat ik besloot dit zelf te proberen. Het enige waar ik me zorgen over maakte, was dat ik misschien te bruin zou zijn. Toen ik las dat Jenna gestorven was, werd ik misselijk. Ik bleef maar denken dat ik het had kunnen zijn. In 2007 heb ik huidkanker overwonnen, ik ontwikkelde deze ziekte door veelvuldig gebruik van de zonnebank."

Eerste injectie
Aaliyah gaat verder: "Nadat ik de injecties liet uitvoeren, las ik artikels dat Melanotan ook huidkanker kan veroorzaken. Ik had mezelf opnieuw kanker kunnen bezorgen. Allemaal omdat ik bruin wilde zijn. Nu ben ik gelukkig met mijn bleke tintje. Je leven riskeren voor een bruine huid is belachelijk. Ik was het gedoe met zelfbruinende crèmes beu, en ik had pillen geslikt, maar die leken niet te werken. Meteen na de eerste injectie voelde ik me duizelig en ziek. Ik dacht dat het door de stress kwam. Na 24 uur zag ik vlekjes voor mijn ogen, ik moest braken, mijn huid jeukte, voelde branderig aan en alles deed pijn. Het was net alsof ik geneteld was. Ik heb een koude douche genomen om mijn lichaam af te koelen. Ik dacht dat dit normale bijwerkingen waren en ze trokken na een dag weg."

Oranje kringen
De volgende week liet Aaliyah haar tweede injectie zetten. "Ik had weer net dezelfde klachten. Die nacht werd ik erg ziek, net alsof ik een voedselvergiftiging had. Ook was ik niet bruin, maar ik kreeg donkere oranje kringen onder mijn ogen, ik zag er verschrikkelijk uit. De volgende ochtend ontwikkelde ik weer blaren. Door mijn verleden met huidkanker wilde ik niet toegeven dat ik de injectie had laten zetten. Ik vertelde aan mijn arts dat ik waarschijnlijk ik iets verkeerd had gegeten en ik kreeg een crème voor de uitslag. "

Infectie
"Toen de klachten verdwenen liet ik een derde injectie zetten. Nu werd ik ziek in de auto naar huis. Ik voelde me slechter dan de twee vorige keren, ik leek net dronken. Ook ben ik flauw gevallen. Bij het wakker worden, heb ik eindelijk opgebiecht dat ik injecties had laten zetten. Mijn broer is toen erg kwaad geworden. Al mijn symptomen werden ook veel erger, ik bleef flauwvallen. In het ziekenhuis zeiden artsen me dat ik een bloed- en huidinfectie had opgelopen. Gedurende drie nachten kreeg ik een infuus in het ziekenhuis. Pas toen ik terug thuis was, besefte ik dat dood had kunnen zijn. Ik voelde me zo dom", besluit het Britse model.

Melanotan werd ontwikkelde in de Verenigde Staten in de jaren 80, het is een synthetische versie van een natuurlijk hormoon dat de huid stimuleert meer van het pigment melanine te produceren, waardoor je huid bruiner wordt. Maar omdat Melanotan nooit getest werd, zijn er geen studies naar bijwerkingen op lange termijn uitgevoerd.  Je kunt het middel online kopen voor minder dan 30 euro per injectie. Ook worden de illegale kits online verkocht door verkopers zonder scrupules, waardoor het gevaar enkel nog toeneemt.

mailIcon print | | Meer bookmarks |
Aan het laden...

Laat van je horen!

Deel je mening met alle NINA-lezeressen

Aan het laden...
<spring:message code='commonMessages.loading' />
    Aan het laden...
    Disclaimer CIM Internet License2Publish Gopress