Papa Mike is mee zwanger: "Elke ochtend misselijk en heb dikke buik"

Door: Ellen Provoost - 04/09/12, 15u42  − Bron: The Sun

De aanstaande vader 25-jarige Mike Dowdall kampt met ochtendmisselijkheid, warmteopwellingen, vreetbuien en een opgeblazen buik. Zijn zwangere vriendin Amanda Bennett is de schuldige, ze is namelijk zwanger en hij voelt wel erg mee met de toekomstige moeder van zijn kind.

De 25-jarige Mike kampt met een zeldzame fantoomzwangerschap, ook wel gekend als het Couvadesyndroom. Zijn partner Amanda geloofde hem eerst niet toen hij zei dat zich ook zwanger voelde, tot hij ook last begon te krijgen van ochtendmisselijkheid. Hij werd elke ochtend ziek wakker en moest naar het toilet spurten, toen besefte ze dat het geen grap was.  Mike: "Toen ik me echt elke dag ziek begon te voelen, nam ze het ernstig. Ik heb een gezwollen buik, ben vermoeid, hou water op en kamp met vreetbuien. Mijn huisarts zegt dat ik een extreme vorm van het Couvadesyndroom heb."

Gezeur
Patiënten ervaren dan een intense vorm van een fantoomzwangerschap. "De vermoeidheid is het ergste, maar de hoofdpijn, brandend maagzuur en dikke buik zijn ook niet aangenaam. De buik van Amanda begon na drie maanden zwangerschap te groeien, ze was hierdoor erg opgewonden. Enkele weken later zag de mijne er haast net hetzelfde uit. In de 33ste week ben ik 12 kilo verdikt en is mijn buik erg rond. Elke verandering dat het lichaam van Amanda doormaakt, beleef ik ook. Ik moet wel toegeven dat ik wel wat kan zeuren, maar ik heb me nog nooit zo slecht gevoeld. Ik was altijd erg trots op mijn lichaam. Ik ging vroeger vier dagen per week naar het fitnesscentrum en was altijd atletisch gebouwd. Op het werk moet ik nu extra pauze nu, daarnaast ik ga vroeg slapen en heb ik nieuwe kleren moeten kopen. Gelukkig is Amanda de enige van ons twee die echt moet bevallen."

Symptomen
Zulke extreme gevallen van het Couvadesyndroom zijn erg zeldzaam, de precieze oorzaak is ongekend. Sommige experts zeggen dat het door psychologische factoren komt, anderen menen dat het hoge niveau van vrouwelijke hormonen in het lichaam van de toekomstige vader de oorzaak is. Patiënten kampen met gewichtstoename, misselijkheid, braken, maagkrampen, gebrek aan eetlust, hoofdpijn, tandpijn, neusbloedingen en een jeukende huid. Bij bijna alle gevallen verdwijnen de symptomen nadat de moeder bevallen is. Het is een typisch verschijnsel voor mannen die erg nauw verbonden met hun partner zijn. Mike: "Hoewel ik veel klaag, vind ik het ook geweldig om deze symptomen te ervaren, zo kan ik ze delen met de vrouw waar ik van hou. We hebben samen vreetbuien en genieten dan samen van chocolade."

Zorg
Amanda vindt dat haar partner maar een zeurende toekomstige 'mama' is. "Hij doet erg flauw, ik ga er als vrouw beter mee om dan hij. Mensen hebben meer aandacht voor zijn buik dan de mijne. Ze vinden een zwangere man interessanter dan een zwangere vrouw." Toch is Amanda niet altijd blij met de aandoening van haar man: "Wanneer ik zijn schouders moet masseren of zijn rug, heb ik het gevoel dat ik meer voor hem zorg dan omgekeerd. Maar ten slotte draag ik wel de baby. Gelukkig verwent hij me daarna wel."

mailIcon print | | Meer bookmarks |
Aan het laden...

Laat van je horen!

Deel je mening met alle NINA-lezeressen

Aan het laden...
<spring:message code='commonMessages.loading' />
    Aan het laden...
    Disclaimer CIM Internet License2Publish Gopress