Voorkom haarverlies met deze tips

Door: Lien Buyck - 17/09/12, 16u20  − Bron: Female First
© Thinkstock.

Steeds meer vrouwen hebben tegenwoordig last van haarverlies. Niet alleen celebrities zoals Naomi Campbell, Kim Kardashian en Britney Spears, maar ook gewone vrouwen zoals jij en ik. Overmatig stijlen, extensions en bepaalde haarproducten zijn de voornaamste schuldigen voor de uitdunnende of kale plekken en terugwijkende haarlijnen. Gelukkig kan je dat haarverlies met een aantal maatregelen voorkomen.

Volgens dr. Raghu Reddy, een Britse specialist in haartransplaties, moet je daarbij rekening houden met een aantal misvattingen over haarverlies. Hij geeft ook een aantal stappen die je moet nemen om die kale plekken te voorkomen.

1. Sluit alle onderliggende medische aandoeningen uit
Als je te maken krijgt met verdunnend haar of haarverlies, dan moet je eerst nagaan of er bepaalde medische aandoeningen aan de basis kunnen liggen. Bepaalde ziektes of hormonale schommelingen kunnen namelijk leiden tot kale plekken. Ga dus zo snel mogelijk naar je dokter om uitsluitsel te krijgen.

Vergeet ook niet dat de menopauze een veelvoorkomende oorzaak is van verdunnend haar. In tegenstelling tot mannen worden vrouwen beschermd tegen haarverlies door het hormoon oestrogeen. Na de menopauze daalt het oestrogeengehalte, waardoor velen in zekere mate te maken krijgen met haarverlies.

2. Ken je familiegeschiedenis
Je genen spelen een grote rol bij haarverlies. Net zoals mannen kunnen ook vrouwen genen ervan van moeders of vaders kant, die hen vatbaar maken voor haarverlies.

3. Blijf kalm
Aanhoudende periodes van stress kunnen leiden tot een verandering in je hormonenbalans, wat op zijn beurt kan leiden tot verdunning van het haar of kaalheid. Stress zorgt ook voor een ophoping van zuurvrije radicalen, wat bijdraagt tot geleidelijke haaruitval.

4. Vermijd extensions
Het voortdurende gebruik van extensions heeft tot haarverlies geleid bij sterren als Kim Kardashian, Naomi Campbell en Britney Spears. Dat komt omdat die extensions een grote druk zetten op het bestaande hoofdhaar, terwijl de gebruikte lijm het haar weghoudt van vitale voedingsstoffen. Laat de extensions dus altijd door professionelen aanbrengen, beperk het gebruik of kies voor de beste oplossing: vermijd extensions.

5. Verzorg je haarwortels
Vermijd het aanbrengen van producten, zoals conditioner of gel, onmiddellijk op je haarwortels. Die doen namelijk de poriën en haarfollikels verstoppen, waardoor het moeilijker is voor je haar om te groeien.


6. Hou je haar proper

Veel mensen geloven dat je haar dagelijks wassen een slecht idee is, maar om haarverlies te voorkomen is exact het tegenovergestelde waar. Door je haar regelmatig te wassen verwijder je zweet en vuil van de hoofdhuid, die anders ook een verstoppend effect kunnen hebben. Een dagelijkse behandeling met een conditioner houdt het haar zacht en sterk.

7. Neem voldoende proteïnen op
Haar is gemaakt van keratine, een proteïne. Daarom is een proteïnerijk dieet noodzakelijk om je haar glanzend en sterk te houden. Kies voor vlees, vis en eieren.

8. Kies voor natuurlijke lokken
Er is bewijs dat ook stijl- en krultangen bijdragen tot haarverlies. Als je je lokken regelmatig stijlt of krult, dan maak je ze namelijk broos en breekbaar. Vermijd ook zeer strakke vlechten, aangezien die ook de natuurlijke groei tegenhouden.

Hetzelfde geldt voor het kleuren van je haar. Matig kleuren zal je haar niet beschadigen, maar veelvuldig gebruik van haarverf kan wel schadelijk zijn.

9. Behandel met de juiste producten
Als je haarverlies waarneembaar is, kan je een aantal producten gebruiken die de dichtheid van je lokken opnieuw verhogen. Let wel op: gebruik deze producten enkel na raadpleging van een expert.

10. Laatste optie: een haartransplantatie
Als je haarverlies onomkeerbaar, met kale plekken en permanente schade, dan is een haartransplantatie je enige optie. Eens die transplantatie uitgevoerd is, zal je haar terug normaal groeien. Maar wees voorzichtig: deze ingreep mag enkel door een erkende specialist uitgevoerd worden!

mailIcon print | | Meer bookmarks |
Aan het laden...

Laat van je horen!

Deel je mening met alle NINA-lezeressen

Aan het laden...
<spring:message code='commonMessages.loading' />
    Aan het laden...
    Disclaimer CIM Internet License2Publish Gopress