Een half potje yoghurt per dag tegen hoge bloeddruk

21/09/12, 16u14  − Bron: The Telegraph

Uit nieuw onderzoek blijkt dat een dagelijkse dosis yoghurt het risico op een te hoge bloeddruk verkleint met een derde. Volgens experten houdt natuurlijk calcium de bloedvaten soepel, waardoor ze lichtjes kunnen uitwijden en zo de druk van het bloed laag blijft.

Amerikaanse wetenschappers gingen kijken naar het eetpatroon van 2.000 vrijwilligers en kwamen tot de conclusie dat mensen die regelmatig een kleine portie yoghurt aten, een veel kleinere kans hadden op het ontwikkelen van een te hoge bloeddruk. Nog specifieker: wie 2 procent van zijn dagelijkse calorieën opneemt door yoghurt te eten, heeft op een periode van 15 jaar tot 31 procent minder kans op hypertensie. De resultaten van de studie werden deze week voorgesteld op een congres van de American Heart Association.

Twee procent
Omgerekend is dat goed voor 40 tot 50 kcal per dag, ongeveer de helft van een standaart potje (120g) yoghurt. "Calcium heeft heel wat impact op ons lichaam, waaronder ook een hypotens (bloeddrukverlagend) effect", klinkt het. Calcium is broodnodig in spierweefsel, inclusief dat in de wanden van bloedvaten. Wanneer er onvoldoende calcium is, zullen aders niet degelijk werken. Calcium helpt ze soepel te houden.

Natuurlijk vs supplement
Tegelijkertijd waarschuwen experten voor het gebruik van calciumsupplementen in pilvorm. Een teveel zou namelijk een tegenovergesteld effect hebben, waardoor de bloedvaten verharden en de kans op een verhoogde bloeddruk stijgt.

mailIcon print | | Meer bookmarks |
Aan het laden...

Laat van je horen!

Deel je mening met alle NINA-lezeressen

Aan het laden...
<spring:message code='commonMessages.loading' />
    Aan het laden...
    Disclaimer CIM Internet License2Publish Gopress