Opgelet: lightproduct bevat vaak evenveel calorieën

Door: Lien Buyck - 20/09/12, 16u14  − Bron: The Guardian
© Thinkstock.

Heel wat voedingsmiddelen die bestempeld worden als 'light' bevatten in werkelijkheid evenveel calorieën als het gewone product en in sommige gevallen zelfs meer suiker. Misleidend dus, maar ook de schuld van een gebrek aan informatie, want veel consumenten weten niet wat 'light' eigenlijk betekent.

Nochtans laten zes op de tien consumenten zich meerdere keren per week verleiden door een lightproduct. De meesten denken dat ze kiezen voor de gezondere optie, die kan bijdragen tot gewichtsverlies.

Dat blijkt uit een onderzoek van de consumentenorganisatie Which? in Groot-Brittanië, maar het onderzoek zou bij ons wellicht gelijkaardige resultaten opleveren.

Voedingslabel
Met een verzameling van 12 'vetarme' of 'light' producten kon Which? echter bewijzen dat het verschil in calorieën met de 'gewone' producten minimaal of zelfs onbestaand is.

Zo was er bijvoorbeeld een 'light' yoghurt die in werkelijkheid 130 calorieën bevatte, terwijl het standaardpotje er slechts 123 had. Bovendien bevatte de eerste yoghurt per potje 20,2 gram suiker (meer dan vier theelepels), terwijl de gewone yoghurt er slechts 16,9 bevatte.

"Veel consumenten kiezen voor de 'vetarme' of 'light' opties omdat ze denken dat het een gezondere keuze is, maar ons onderzoek toont aan dat die producten in veel gevallen niet voldoen aan het gezonde beeld. Ons advies luidt dan ook: lees het voedingslabel aandachtig voor je iets koopt", raadt Richard Lloyd van Which? aan.

30 procent minder
De consumentenorganisatie pleit al langer voor duidelijker voedingslabels zodat mensen een geïnformeerde keuze kunnen maken over wat ze eten. En dat is nodig, want veel mensen weten niet eens wat 'vetarm' of 'light' betekent, zoals ook bleek uit deze studie.

Producten die bestempeld worden als 'light' moeten eigenlijk slechts 30 procent minder vet bevatten dan het standaardproduct. Slechts 16 procent van de ondervraagden wist dat. En jij?

mailIcon print | | Meer bookmarks |
Aan het laden...

Laat van je horen!

Deel je mening met alle NINA-lezeressen

Aan het laden...
<spring:message code='commonMessages.loading' />
    Aan het laden...
    Disclaimer CIM Internet License2Publish Gopress