Hoe het lezen van voedingslabels obesitas voorkomt

Door: Lien Buyck - 17/09/12, 11u04  − Bron: Daily Mail
© Thinkstock.

Vrouwen die tijdens het winkelen de tijd nemen om de voedseletiketten op hun producten te lezen, wegen gemiddeld minstens drie kilogram minder dan degene die dat niet doen. Volgens wetenschappers kan het zelfs obesitas voorkomen, aangezien het BMI van vrouwen die de labels lezen gemiddeld zo'n 1,49 punten lager is.

Onderzoekers van de Universiteit van Santiago de Compostela in Spanje verzamelden in totaal 25.640 gegevens over de gezondheid en het eet- en winkelgedrag van Amerikaanse consumenten. Ze vroegen onder andere aan de proefpersonen of ze de informatie op hun voedingswaren lazen en indien ja, hoe vaak dat gebeurde.

Rokers & stadsbewoners
Onderzoeksleidster professor Marma Loureiro: "Eerst analyseerden we wat het profiel was van degene die de voedseletiketten lezen bij het winkelen. Daarna onderzochten we de relatie met hun gewicht."

Opvallend was dat de meeste rokers minder aandacht besteden aan de etiketten op hun voedingswaren. "Hun levensstijl gaat samen met minder gezonde gewoonten, dus is het mogelijk dat ze zich geen zorgen maken over de voedingswaarde van wat ze eten", legt professor Loureiro uit.


Aan de andere kant bleken stadsbewoners degene te zijn die het meest rekening houden met de voedingsinformatie op hun producten. Ook hoogopgeleide mensen hebben een grotere neiging om de etiketten te lezen.

Man vs. vrouw
Die neiging is bovendien het grootst bij vrouwen: terwijl 58 procent van de mannen sporadisch of altijd de voedingslabels leest, doet 74 procent van de vrouwen hetzelfde.

Bovendien hebben vrouwen die voedingslabels lezen ook meer kans op een lager BMI dan mannen. Bij vrouwen is het BMI vaak 1,49 punten lager, terwijl het verschil bij mannen slechts 0,12 punten is. Blanke, hoogopgeleide vrouwen uit de stad kunnen zelfs tot een BMI-verlaging van 1,76 punten gaan.

"Obesitas is tegenwoordig één van de ernstigste gezondheidsproblemen, steeds meer mensen lijden eraan. Wij geloven echter dat onze informatie gebruikt kan worden om de aandoening te voorkomen. Iedereen moet de etiketten kunnen lezen, zélfs als je uit eten gaat", besluit professor Loureiro.

mailIcon print | | Meer bookmarks |
Aan het laden...

Laat van je horen!

Deel je mening met alle NINA-lezeressen

Aan het laden...
<spring:message code='commonMessages.loading' />
    Aan het laden...
    Disclaimer CIM Internet License2Publish Gopress