Het gevaar van de pijnstiller: doofheid?

Door: Elke De Pourcq - 17/09/12, 09u30  − Bron: Daily Mail
© Thinkstock.

gezondheid Gebruik van paracetamol (Dafalgan) en ibuprofen verhoogt de kans op gehoorverlies en doofheid. Het goede nieuws is dat dit enkel geldt voor regelmatige gebruikers, wat betekent: minstens twee keer per week. Dat blijkt uit een onderzoek bij 62.000 Amerikaanse vrouwen over 14 jaar. Twee jaar geleden werd een gelijkaardig verband vastgesteld bij mannen. Al blijft de vraag of de pijnstillers werkelijk doofheid veroorzaken, of dit verouderingseffect toevallig samenvalt met een stijgend pijnstillerverbruik.

Wie twee keer per week een pijnstiller neemt, heeft 13 procent meer kans op hoorproblemen concludeert de studie. Bij wie bijna dagelijks een pijnstiller neemt, stijgt dit percentage nog: 24 procent voor wie 6 ibuprofens per week neemt, plus 21 procent voor wie 5 paracetamols per week slikt. Vrouwen die aspirine slikken om (bijvoorbeeld) hoofdpijn tegen te gaan, hadden geen verhoogde kans op gehoorverlies.

Onderzoekster dr Sharon Curhan: "Hoe meer pijnstillers worden geslikt, hoe hoger de kans op gehoorverlies." Een verklaring voor de link is er niet. Ook is niet gekend of dit effect definitief is: neemt de kans op gehoorverlies weer af na een periode van pijnstillers slikken of niet?

Pijnstillers zijn bji de populairste medicatie, en dan vooral bij vrouwen: ze zijn gemakkelijk verkrijgbaar, niet duur en worden tegen alles ingezet, van hoofdpijn tot rugpijn en menstruatiepijn.

De neveneffecten van de medicatie worden regelmatig nagekeken. Tot juli 2012 waren 62 gevallen van oorproblemen gemeld na het nemen van ibuprofen, waarvan 10 gingen over gehoorverlies en 24 over tinnitus (of oorsuizingen). Bij paracetamol waren dit er vijftien, waarvan 3 over gehoorverlies. Bemoedigende cijfers... of een zware onderrapportering, omdat men gehoorverlies gewoonweg niet associeert met pijnstillerconsumptie en dus niet meldt?

"Vrouwen die occasioneel een pijnstiller slikken hoeven zich geen zorgen te maken, dit gaat over regelmatige gebruikers", zegt Sheila Kelly die de producenten van vrij te verkrijgen geneesmiddelen vertegenwoordigt. Niet bepaald een onafhankelijke reactie dus.

Toch is de nuance op zijn plaats, want hoewel er 'een verband' is vastgesteld, gaat het om extra kans op: dat bewijst niet dat pijnstillers doofheid veroorzaken. Aangezien de studie over 14 jaar liep, kan ook het gewone verouderingsproces aan de basis liggen van de hoorproblemen en valt die (toevallig) samen met regelmatig pijnstillergebruik.

mailIcon print | | Meer bookmarks |
Aan het laden...

Laat van je horen!

Deel je mening met alle NINA-lezeressen

Aan het laden...
<spring:message code='commonMessages.loading' />
    Aan het laden...
    Disclaimer CIM Internet License2Publish Gopress