Wie vooraf twijfelt over huwelijk zal sneller scheiden

Door: Lien Buyck - 14/09/12, 14u00  − Bron: Daily Mail
© Thinkstock.

Vrouwen die niet helemaal zeker zijn over hun nakende huwelijk, mogen die twijfels niet negeren. Wetenschappelijk onderzoek bewijst namelijk dat ze geen gelukkig huwelijk tegemoet gaan en veel meer kans hebben op een scheiding dan niet-twijfelende vrouwen.

Psychologen van de universiteit van California bestudeerden in hun onderzoek 464 pasgetrouwden, 232 koppels, uit Los Angeles. De gemiddelde bruidegom was 27 jaar, de gemiddelde bruid 25.

Zij werden tijdens de eerste maanden van hun huwelijk van nabij gevolgd. Daarna werd er om het half jaar opnieuw contact opgenomen, en dat gedurende de volgende vier jaar.

Man vs. vrouw
In het eerste interview werd aan de proefpersonen gevraagd of ze ooit onzeker waren over hun huwelijk of twijfels hadden. 47 procent van de mannen antwoordde ja op die vraag, 38 procent van de vrouwen deed hetzelfde.

Maar hoewel minder vrouwen dan mannen twijfelden, was hun onzekerheid wel betekenisvoller bij het voorspellen van latere huwelijksproblemen. 19 procent van de onzekere vrouwen bleek na vier jaar namelijk gescheiden te zijn, ten opzichte van 14 procent van de mannen.

Ter vergelijking: slechts 8 procent van de niet-twijfelende vrouwen scheidde ook, 9 procent van de niet-twijfelende mannen deed hetzelfde.

Bij 36 procent van de koppels had noch de bruidegom noch de bruid twijfels over het huwelijk. Slechts 6 procent van die koppels scheidde binnen de vier jaar. Van de koppels waarbij enkel de man twijfelde, scheidde 10 procent.

Bij koppels waarbij enkel de vrouw twijfels had over het huwelijk, bleek 18 procent na vier jaar al gescheiden te zijn. Wanneer beide koppels twijfelden, liep dat percentage op naar 20 procent.

Tevredenheid
"Men denkt dat iedereen twijfelt voor het huwelijk en dat je die twijfels moet negeren. Wij stelden vast dat ze inderdaad vaak voorkomen, maar ook dat ze helemaal niet onschuldig zijn. Pasgetrouwde vrouwen die twijfelden, hadden 2,5 keer meer kans op een scheiding binnen de vier jaar dan vrouwen zonder deze twijfels", zegt Justin Lavner van de University of California.

Bovendien voorspellen de twijfels niet alleen een mogelijke scheiding, maar ook de huwelijkstevredenheid. "Van de koppels die wel nog getrouwd waren na vier jaar, waren de twijfelende echtgenoten en echtgenotes duidelijk minder tevreden met hun huwelijk dan degene die vooraf niet onzeker waren", bevestigt Lavner.

Afblazen?
De psychologen raden iedereen met twijfels dan ook aan om te onderzoeken hoe dat komt. "Denk je dat de twijfels zullen verdwijnen als jullie eenmaal getrouwd zijn, een lening hebben en twee kinderen? Reken daar maar niet op", zegt co-auteur professor Thomas Bradbury.

Toch wil dat niet zeggen dat je als twijfelende vrouw onmiddellijk alles moet afblazen en een einde moet maken aan de relatie. "Praat erover en probeer de problemen op te lossen. Het is belangrijk dat de grote discussies opgelost zijn vóór het huwelijk", besluit Bradbury.

  • Hij houdt van mij, hij houdt niet van mij, hij houdt van mij, ... ? © Thinkstock
mailIcon print | | Meer bookmarks |
Aan het laden...

Laat van je horen!

Deel je mening met alle NINA-lezeressen

Aan het laden...
<spring:message code='commonMessages.loading' />
    Aan het laden...
    Disclaimer CIM Internet License2Publish Gopress