Ontdekt: vijf genen die onze gezichtsvorm bepalen

Bewerkt door: Lien Buyck - 14/09/12, 13u04  − Bron: AD.nl
© Thinkstock.

Onderzoekers van het Nederlandse Erasmus MC hebben vijf genen gevonden die een rol spelen bij de opbouw van het menselijke gezicht. De onderzoekers werken samen met wetenschappers uit Duitsland, Canada, Groot-Brittannië en Australië.

Eeneiige tweelingen hebben bijna identieke gezichten, broers en zussen lijken vaker op elkaar en op hun ouders dan op mensen die geen familie zijn. Dit betekent dat het menselijk gezicht voor een groot deel erfelijk bepaald is: genen spelen een belangrijke rol bij het uiterlijk.

Genen
Er bestaat echter weinig kennis over welke genen het gaat. Het onderzoeksteam van het Erasmus MC is er nu in geslaagd, vijf genen te identificeren die zorgen voor de vorm van het menselijke gezicht.
 
Drie van de vijf gevonden genen werden al eerder ontdekt. De twee andere genen werden nog niet eerder in verband gebracht met gezichtsontwikkeling.

Politieportret
Volgens Prof.dr. Manfred Kayser, leider van het onderzoek, is de ontdekking van de genen een belangrijke eerste stap in het begrip van de erfelijke factoren die verantwoordelijk zijn voor de opbouw van het menselijke gezicht.

"Misschien is het in de toekomst mogelijk om op basis van DNA-sporen een politieportret te maken. Oogkleur en haarkleur kunnen we inmiddels vrij accuraat voorspellen op basis van DNA-sporen", aldus Kayser.

mailIcon print | | Meer bookmarks |
Aan het laden...

Laat van je horen!

Deel je mening met alle NINA-lezeressen

Aan het laden...
<spring:message code='commonMessages.loading' />
    Aan het laden...
    Disclaimer CIM Internet License2Publish Gopress