Samen beter poetsen: helft kinderen heeft tandbederf

Door: Lien Buyck - 10/09/12, 14u06  − Bron: The Telegraph
© Thinkstock.

Heel wat kinderen hebben een slecht gebit. Schokkende statistieken onthullen vandaag dat meer dan één miljoen van de Britse kinderen onder vijf jaar twee tandvullingen hebben. 47 procent van de jongeren onder 12 kreeg zelfs de diagnose 'tandbederf' te horen.

Dat blijkt althans uit een rondvraag van tandpastaproducent Aquafresh bij een groep Britse mama's met kinderen tussen 2 en 12 jaar.

Tanden poetsen
13 procent van hen bekende dat haar kind minstens één vulling had tegen de tijd dat hij of zij met school begon, op vierjarige leeftijd. 17 procent moest zelfs toegeven dat hun kind ondertussen al minstens drie vullingen heeft. Meer nog: 47 procent van de jongeren had zelfs te maken met cariës of tandbederf.

Het aanzetten van kinderen om hun tanden te poetsen, is voor veel ouders dan ook een groot probleem dat gepaard gaat met veel stress. 2 procent bekende dat haar kinderen nooit een tandenborstel aanraakten, terwijl 24 procent slechts één keer per dag zijn of haar tanden poetst. Iets meer dan één op de tien mama's (12 procent) beseffen zelfs dat hun kroost liegt over het poetsen.

Tandarts
Maar niet alleen het poetsen vormt een groot probleem, ook bezoekjes aan de tandarts zijn dat. Zo bleek uit het onderzoek dat 6 procent van de kinderen nog nooit zijn tanden had laten controleren. 18 procent van de mama's bekende dat het laatste bezoek al dateert van twee jaar geleden, terwijl het gebit van een kind om de zes maanden nagezien moet worden.

Tandartse dr. Tinna Tanna uit Surrey: "De resultaten zijn schokkend, maar niet echt verrassend. Elke mama weet hoe moeilijk het is om ervoor te zorgen dat kinderen hun tanden poetsen, maar deze resultaten tonen hoe belangrijk het is, want het leidt tot tandbederf. Dat kan leiden tot complicaties, zoals tandverlies. Het is dus ontzettend belangrijk dat kinderen op de juiste manier leren poetsen, om latere problemen met hun volwassen gebit te voorkomen."

Tips om kinderen te overtuigen:

1) Zet een timer terwijl je kind zijn tanden poetst, zodat hij weet hoe lang dat moet.

2) Laat kinderen hun eigen tandenborstel uitkiezen, dat zal hen motiveren om hem te gebruiken.

3) Doe ze poetsen voor een spiegel, zodat ze gekke bekken kunnen trekken tijdens het poetsen.

4) Laat hun favoriete liedje spelen tijdens het poetsen. De meeste liedjes duren 2 à 3 minuten, dus dat is de perfecte tijd.

5) Poets je tanden op hetzelfde moment, want kinderen vinden het leuk om hun ouders na te doen.

6) Laat een ouder familielid vertellen over hun vals gebit en hoe het komt dat hun echte tanden weg zijn.

7) Als je meer dan één kind hebt, kan je de poetstijd omtoveren tot een competitie. Degene die het best poetst, mag het bedverhaaltje kiezen.

8) Vertel je kinderen dat de tandenfee minder geeft voor een uitgevallen tand met tandbederf.

9) Als je een ouder kind hebt, kan hij of zij het jongere kind leren hoe hij moet poetsen. Dat maakt het leuker.

10) Laat je kind de tanden poetsen van zijn favoriete knuffelbeer.

mailIcon print | | Meer bookmarks |
Aan het laden...

Laat van je horen!

Deel je mening met alle NINA-lezeressen

Aan het laden...
<spring:message code='commonMessages.loading' />
    Aan het laden...
    Disclaimer CIM Internet License2Publish Gopress