Nieuw dieetmiddel: poeder in yoghurt doet minder eten

Door: Ellen Provoost - 22/08/12, 11u39  − Bron: Daily Mail

Een bestanddeel dat de honger onderdrukt en de maag vult, kan gebruikt worden om yoghurt en sapjes te maken die helpen af te vallen door langer een voldaan gevoel te geven na het eten van kleine hoeveelheden.

Wetenschappers zijn momenteel volop bezig aan het afslankmiddel SATISFIT-LTG. Professor Carsten Huettermann van de Duitse firma Dow Wolff zegt dat uit tests blijkt dat vrijwilligers zich voldaan voelen na het eten van kleine hoeveelheden eten die dit ingrediënt bevatten. Vrijwilligers die deze yoghurt aten, consumeerden 13 procent minder calorieën wanneer ze twee uur later een tweede maaltijd aten.

Oud
Het ingrediënt is een nieuwe versie van methyl cellulose, wat gebruikt wordt als een bindmiddel in snacks als kant-en-klare maaltijden en gebak. Het is een wit poeder dat oplost in warm water, bij warme temperaturen wordt het een gel. In zijn oorspronkelijke gel wordt het al 50 jaar in voedingsproducten gebruikt, het vormt als het ware een lijm tussen ingrediënten in voeding. De oorspronkelijke vorm van methyl cellulose gaat te snel door de maag om een impact te hebben op het hongergevoel. Maar dit nieuwe ingrediënt vormt al een gel op lichaamstemperatuur waardoor het langer in de maag blijft voor het naar de darmen gaat.

Verder onderzoek
Professor Carsten Huettermann: "Wanneer mensen yoghurt eten dat verrijkt is met dit middel zullen ze zich sneller voldaan voelen, waardoor ze geen zin meer hebben in andere voeding. Bij de eerste studies ontdekten we dat de proefkonijnen hierdoor minder calorieën opnamen bij de volgende maaltijd, de volgende stap is te onderzoeken hoe dit komt en of dit kan helpen het gewicht onder controle te houden."

Momenteel wordt SATISFIT-LTG ontwikkeld als potentieel ingredient in smoothies en yoghurt. Voedingsexperte Emma Williams staat eerder weigerachtig tegenover dit ingrediënt: "Hoewel deze bevindingen interessant zijn, is er nog meer onderzoek nodig om de gevolgen voor het gewicht op lange termijn aan te tonen."

mailIcon print | | Meer bookmarks |
Aan het laden...

Laat van je horen!

Deel je mening met alle NINA-lezeressen

Aan het laden...
<spring:message code='commonMessages.loading' />
    Aan het laden...
    Disclaimer CIM Internet License2Publish Gopress